Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 24 людини

Результати моніторингу освітнього середовища

Дата: 11 червня 2021 о 09:27, Оновлено 11 червня 2021 о 09:31
227 переглядів

Довідка

про результати моніторингу освітнього середовища

Носівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 Носівської міської ради Чернігівської області знаходиться на околиці міста. Моніторинг освітнього середовища школи проводився робочою групою протягом травня 2021 року.

Починаючи з 1964 року заклад освіти поступово набував сучасного вигляду: будовано Носівським цукровим заводом двоповерхове приміщення, господарські споруди, клуб зі спортивним залом. У результаті реорганізації школа набула статусу середньої. Із 2017 року школу перейменовано на Носівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів № 2 Носівської міської ради Чернігівської області.

Проектна потужність закладу 450 осіб. На час моніторингу у закладі навчається 265 учнів, працює 27 педагогічних працівників, функціонують 1-9 та 10-11-й класи: 7-х та 8-х класів - по два класи на паралелі, інших класів - по одному. Майстерні закладу освіти знаходяться в окремому приміщенні (Колишній МНВК), перебувають в аварійному стані як і спальна кімната для першокласників.

Територія школи огороджена парканом частково, що уможливлює доступ для несанкціонованого заїзду чи входу сторонніх осіб. В основному територія закладу безпечна для фізичної активності. Є ігровий майданчик для здобувачів освіти початкових класів, але без альтанки. Всі класи початкової школи знаходяться на першому поверсі. Навчальні кабінети непрохідні.

Повітряний режим та режим освітлення всіх навчальних приміщень закладу відповідає санітарним нормам. Тепловий режим не відповідає вимогам Санітарного регламенту у спортивній залі, кабінетах хімії, інформатики, бібліотеці тощо. У закладі освіти забезпечено індивідуальний питний режим, у зв’язку з карантинними обмеженнями.

Приміщення закладу чисті та охайні. Здійснюється вологе прибирання та провітрювання. Туалетні кімнати, розміщені на обох поверхах, проте, не відокремлені для учнів 1-4 класів. Облаштування туалетних кімнат відповідає діючим вимогам частково: відсутні двері на кабінках, гаряча проточна вода, наявна слизька поверхня, нема кабінок для дітей з ООП. Скрізь наявна візуалізація призначення приміщень. Через достатню кількість приміщень всі учні навчаються у першу зміну. Класні кімнати початкової школи облаштовані відповідно до вимог НУШ (крім 4 класу). Однак, у 2 класі необхідною є заміна підлоги. У закладі наявні кабінети хімії, фізики, інформатики, української мови та літератури, зарубіжної літератури, біології, іноземної мови,  актова зала, але відсутній кабінет обслуговуючої праці та майстерня (аварійне приміщення, не використовується). Проте, обладнання кабінетів хімії та фізики потребує оновлення, а хімічні реактиви поповнення та модернізації. У всіх класних кімнатах є доступ до мережі Інтернет та WI-FI зони.

Спортивна зала у не належному стані, не обладнана системою примусової вентиляції, відсутні роздягальні для здобувачів освіти, душові, є аварійні вікна. Виготовлено проект на оновлення спортивної зали, на часі фінансування.  У навчальних кабінетах та класних кімнатах для педагогічних працівників облаштовані робочі місця:                               наявні комп'ютери, проектори, мультимедійна дошка, телевізори.

Місця для відпочину учнів у коридорах не облаштовані через відсутність рекреаційних зон у проекті школи. Сходи не круті.

Під час опитування педагогічні працівники зазначили, що в основному задоволені освітнім середовищем та умовами праці у закладі освіти, що вцілому співпало з думкою опитаних батьків та учнів.

У закладі освіти розроблено алгоритм дій у разі нещасного випадку з учасниками освітнього процесу. Правила безпеки життєдіяльності оприлюднені та розміщені у доступних місцях. Учасники освітнього процесу дотримуються правил поведінки, вимог щодо охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки. Педагогічні працівники проводять інструктажі з безпеки життєдіяльності, що підтвердили результати опитування педагогів та учнів.

Гаряче харчування у закладі для учасників освітнього процесу було організоване у шкільній їдальні, яка довгий час потребувала ремонту. Ремонтні роботи, фінансовані засновником, вже стартували (навчальному процесу це не завадило). Менше половини здобувачів освіти зазначили, що завжди харчуються у шкільній їдальні. Проте, лише половина з них відмітила, що їжа у їдальні корисна і смачна. 10% батьків учнів теж не задоволені організацією харчування. Сподіваємось, що ремонт і зміна меню допоможуть знизити критичні показники. Близько половини педагогів відповіли, що умови організації харчування у закладі їх задовольняють.

У закладі освіти застосовуються інструменти та технічні засоби контролю за безпечним користуванням мережею Інтернет. Зокрема, на комп'ютерах установлено вебфільтри для забезпечення обмеження до сайтів із небажаним змістом. Наявне антивірусне програмне забезпечення. Майже всі здобувачі освіти вказали, що у школі вчителі проводять організаційні заходи щодо безпечного користування мережею Інтернет. На жаль, не все ПЗ є ліцензійним.

Учасники освітнього процесу у закладі взаємодіють на засадах партнерства та взаємоповаги. Водночас, Привила поведінки оприлюднені на сайті закладу освіти. Майже всі педагогічні працівники, здобувані освіти та батьки (90%) зазначили, що ознайомлені з правилами поведінки, а учні дотримуються їх.

Адаптація новоприбулих учнів відбувається завдяки роботі класних керівників та практичного психолога. Проте, біля 30 % батьків заявили, що їх діти мали певні проблеми в цьому.

У закладі освіти розроблено та оприлюднено План заходів із протидії булінгу, до розробки якого залучалися представники учнівського самоврядування. Слід зазначити, що про булінг учні отримують інформацію від вчителів, психолога, з інтернету та від батьків. Лише 66 % учнів у анкетах зазначили, що не потерпали від булінгу і цькування. Інші птерпали в основному від однокласників, але є і поодинокі скарги на технічний персонал, класних керівників. Учні школи, які потерпали від булінгу зверталися за допомогою до класних керівників (10%), психолога (9 %), директора, однокласників та вчителів. Прикро, щ 6 % дітей про проблеми мовчали. 86% батьків учнів не зверталися за допомогою, бо їх діти не страждали від булінгу. Якщо ж факти траплялися, то проблема вирішувалася конструктивно.

60% учнів школи почуваються тут комфортно, 10%-ні. На цей показник впливає застаріла інфраструктура, відсутність ігрових локацій у стінах закладу, стан чистоти приміщень. Хоча прибирання проводиться регулярно, але слід попрацювати над його ефективністю на окремих ділянках (зокрема в санітарних кімнатах). З опитаних батьків, аж 55 % зазначили, що їх діти йдуть до школи або не охоче, або без ніяких емоцій. Цй показник є тривожним і підлягає коригуванню.

95% дітей отримують інформацію про пожежну безпеку, безпеку під час занять тощо.

80% учнів вважає, що їх права в школі не порушуються. 82 % батьків написали, що керівництво школи  є відкритим до спілкування і взаєморозуміння.

Рівень незадоволеності оцінюванням у школі серед батьків та учнів – біля 3 -4%.

94% батьків вважають, що школа враховує їх думку при прийнятті управлінських рішень.

У школі створена команда психолого- педагогічного супроводу учнів з особливими освітніми потребами. Налагоджена співпраця з для дітей з особливими освітніми потребами. Інклюзивні класи забезпечено асистентами учителя. Відсутня ресурсна кімната, що мала б необхідні дидактичні засоби, матеріали та обладнання для здійснення освітнього процесу здобувачів освіти з особливими освітніми потребами. Архітектурну доступність будівлі не забезпечено: є пандус, відсутні можливість безперешкодного пересування між поверхами, контрастне маркування сходових маршів.

У бібліотеці закладу освіти, що знаходиться в школі, є комп’ютерна техніка та підключення до мережі Інтернет. 32% дітей зазначили, що не користуються шкільною бібліотекою. Зменшити цей показник допоможе осучаснення і збільшення наповнюваності книг.

При опитуванні  виявлено, що 43,4% педпрацівникам  комфортно працювати у навчальному закладі, а некомфортно – 8,8%.

  При оцінюванні забезпечення комфортних і безпечних умов навчання та праці навчального закладу маємо такі результати:

  • облаштування території найбільше оцінено на «3» бали – 78,2%;
  • дизайн приміщень найбільше на «3» бали – 56,5 %;
  •  облаштування навчальних кабінетів максимальна оцінка «3» б. - 78,2%
  • чистота туалетних кімнат найбільше на «3» б.  – 47,8%
  • чистота спортивної зали – найбільше оцінено на «2» бали – 47,8%
  • температурний режим найвища оцінка «3» б. – 56,4%.

56,4% педпрацівників переважно задоволені умовами харчування.

91,2 % педпрацівників дали відповідь на те, що у навчальному закладі реагують на звернення про випадки булінгу.

  У закладі освіти розроблені правила поведінки для учнів. 43,4% педпрацівників вважають, що учасники освітнього процесу ознайомлені з ними та дотримуються їх, а 56,5% вважають, що учні ознайомлені з ними, але не завжди дотримуються їх.

  У навчальному закладі розроблений алгоритм дій у разі нещасного випадку із учасниками освітнього процесу. 95,6% дотримуються його у разі нещасного випадку, а один педагог не ознайомлений з ними.

  60,8% педпрацівників зазначили, що регулярно проводяться навчання з метою виявлення ознак булінгу, 34,8% - навчання проводяться, але не більше 1-2 разів на рік, 4,4% - проводяться регулярно, але тільки для учнів.

  69,6 % педпрацівникам закладу освіти вдається поспілкуватися з керівником закладу освіти і досягти взаєморозуміння (56,5% - переважно так).

  Організацію інклюзивної форми навчання за 4 – бальною системою оцінено так:

  • на «3» бали – 60,8%
  • на «4» бали – 30,4%
  • на «2» бали – 8,8%.

Мотиваційними заходами, які практикуються у навчальному закладі задоволені 43,4%, незадоволені – 8,8%.

Шкільну бібліотеку відвідують для самопідготовки – 39%, для отримання необхідної літератури та підручників – 56,6%.

  Всього 56,5 % педпрацівників брали участь у розробленні річного плану роботи закладу освіти.

Є питання, які хвилюють учасників освітнього процесу, але у питальнику їх не було. Батьки учнів хотіли би мати майстерню для хлопчиків по трудовому навчанню, декому не подобається рівень викладання фізики та математики одним з вчителів. Традиційним, на жаль, лишається питання ремонту шкільного спортзалу.

Учні теж воліли б мати кабінет трудового навчання, оновити кабінети фізики та хімії, санітарні кімнати, замінити вікна в школі. Порушувалося питання денної охорони закладу.

Узагальнивши матеріали моніторингу маємо такі результати по напрямках оцінки освітнього середовища.

Рівні оцінювання за вимогами:

  1. Забезпечення комфортних і безпечних умов навчання та праці - вимагає покращення;
  2. Створення освітнього середовища, вільного від будь-яких форм насильства та дискримінації - достатній;

Формування інклюзивного, розвивального та мотивуючого до навчання освітнього простору - вимагає покращення

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.